Nose Work

Nose Work kurser i Norrtälje

Nose work är den fantastiska sporten och aktiveringen för alla hundar med en nos! Sporten grundades i USA av tre stycken professionella specialsökstränare som ville ge vanliga sällskappshundar en chans att få testa på att jobba ordentligt med nosen på ett lättsamt och roligt sätt. Sporten har sedan dess tagit Sverige med storm och utövas idag av mängder med hundar både som tävling och aktivering.

Nose Work går ut på att hitta en specifik doft, i Sverige används dofterna eukalyptus, lagerblad och lavendel beroende på vilken klass man tävlar i. I klass 1 används eukalyptus. Doften placeras oftast ut med hjälp av en möbeltass eller tops som hunden sen ska leta upp.

För mer information om sporten, titta på Svenska Nose Work klubbens hemsida.

Nose work Norrtälje

Det fina med Nose Work som aktivering är att det går att göra i princip var som helst och kräver väldigt lite utrustning. Alla hundar kan vara med och detta är verkligen en aktivitet för alla! Nose work har även setts göra stor skillnad på lite försiktiga hundar som här lär sig jobba själv och bygger upp sitt självförtroende!

Vi erbjuder olika former av Nose Work kurser, allt från grundkurser till specifika temakurser eller träningskvällar. Se respektive kursbeskrivning för mer information.

 

Nose Work Steg 1 - Grundkurs

För dig som inte gått någon kurs eller tränat Nose Work innan. Efter kursen kan du fortsätta träna som aktivering hemma eller sikta på att genomföra ett doftprov för eukalyptus.

Kursen hålls inomhus med max 6 hundar i gruppen. Varje hund får möjlighet att söka enskilt och det kommer finnas skärmar att skärma av till de andra hundarna.

Exempel på innehåll

  • Grunder för att lyckas med Nose Work
  • Inlärning av doften eukalyptus
  • Inomhussök
  • Behållarsök

Nose Work Steg 2 - Fortsättningskurs

För dig som gått steg 1 eller motsvarande och vill fortsätta utveckla din och din hunds färdigheter i Nose Work. Din hund bör kunna doften eukalyptus innan kursstart. 

Vi går här igenom de två ytterligare sökområdena, utomhus och fordon och tittar på hur vi hur vi kan utveckla och utmana er träning där hemma, oavsett om ni siktar mot tävling eller bara har det som aktivering där hemma.  

Exempel på innehåll

  • Fordonsök
  • Utomhussök 
  • Hur motiverar vi hunden att fortsätta
  • Introduktion till höga gömmor

Temakurs - Prova på Nose Work

Det här är temakursen för dig som vill veta mer vad Nose Work är och hur det går till. Vi pratar om sporten både som tävling och aktivering, hur vi kan använda den för just vår hund. Ni får testa på behållarsök som är ett av momenten där vi oftast befäster grundbeteendet. 

Vi kommer att söka med en hund i taget så ni får möjlighet att kolla och lära av varandra med. 

Aktuella kursdatum

Fler varianter av kurser kommer snart..